logotype
Bakgrundsbild

Så bygger du julens godaste hus

Stugan

Pepparkakshus i all ära men ett chokladhus smäller allt lite högre. Dessutom slipper ni göra degen, kavla och grädda, det är bara att sätta

igång med det roligaste – montering och dekorering! Det här är huset alla kommer vilja mumsa på i jul.

Här ser ni vad ni behöver för att skapa stugan och hur ni bygger huset

Husets långsidor. Ta en choklad­ kaka, bryt av en rad för att få den rätta längden på husväggen och lägg den på en liten mikrosäker skärbräda. Mikra 7 sekunder på full effekt (1000 W). Ta ut chokladkakan och känn om den börjat mjukna. Mikra i 2 sekunder till om den är hård. Skär försiktigt ut ett fönster ur chokladkakan. Stick kniven mitt i fönstret och lyft bort det. Gör samma sak med nästa chokladkaka. Lägg sedan de båda husväggarna i kylen så de stelnar.

Husets gavlar. Öppna en chokladkaka till och mikra som i Punkt 1. Markera exakt mitt på chokladkakan. Utgå från den markeringen

och skär till en sned gavel.

Dörr. Gör nästa gavel men skär även ut en dörr på samma sätt som

fönstren. Låt båda gavlarna stelna lite i kylen.

Montering. Ta fram en bricka/ skärbräda att montera huset på. Smält ca. hälften av den choklad som har blivit över försiktigt i mikron eller över vattenbad (låt svalna så stelnar den snabbare när huset ska monteras). Spritsa/ pensla en tjock sträng choklad på gavlarnas kanter och tryck fast långsidorna utanpå gavlarna. Flytta huset försiktigt till kylen och låt stelna 15 minuter.

5

Tak. Spritsa eller pensla smält choklad på toppen av gavlarna och långsidorna och lägg på två chokladkakor som tak. Foga ihop taknocken med choklad. Låt stelna i kylen 20 minuter.

6

Fönster. Ta ut huset och klipp till gelatinblad för fönsteröppningarna. Pilla in gelatinbladen i fönstret.

7

Skorsten. Skär till en skorsten av Noblesse och foga ihop den med kristyr eller smält choklad. För att den ska passa på taknocken gör ni två större och två mindre sidor. Fäst den över husets tak.

8

Dekoration. Dekorera huset med kristyr, Non Stop, Twist, florsocker, strössel...

Sätt lite sockervadd eller bomull i skorstenen. Sätt dörren på plats och strö lite kokosflingor runt huset som snö. Förvara huset torrt, borta från värme och fukt.

KRISTYR
2 äggvitor
5-6 dl florsocker
1 tsk ättiksprit
(Rosa eller röd hushållsfärg)

Vispa äggvitorna till hårt skum. Sikta ner florsockret och

tillsätt ättikspriten. Vispa 5 minuter tills kristyren är tjock och glansig. För fina detaljer tunnar ni ut med lite vatten. Färga med hushållsfärg om ni vill.