logotype
Bakgrundsbild

Så bygger du julens godaste hus

Igloon

Hur bor Tomten egentligen? Kanske är det i en igloo uppe vid Nordpolen. Oavsett är det här julens sötaste bygge.

Här ser ni vad ni behöver för att skapa igloon och hur ni bygger den.

Igloons delar. Ta tre chokladkakor och lägg dem på en liten mikrosäker skärbräda. Mikra 7 sekunder på full effekt (1000 W). Ta ut chokladkakorna och känn om de börjat mjukna. Mikra i 2 sekunder till om de är hårda. Dela försiktigt chokladkakorna så ni får delarna enligt bilden. Lägg bitarna i kylen så de stelnar.

Montering. Ta fram en bricka/skärbräda att montera igloon på. Använd gärna mallen för att placera ut de 7 väggarna som utgör stommen. Smält chokladbitarna som blivit över försiktigt i mikron eller över vattenbad (låt svalna så stelnar den snabbare när huset ska monteras). Spritsa/pensla en tjock sträng choklad på kanterna och tryck fast sidorna enligt bilden. Flytta grunden försiktigt till kylen och låt stelna 15 minuter.

Taket. Montera en del av taket för att hitta rätt (se bild). Det här är ett pilligt jobb så ha tungan rätt i mun. Tålamod.

Fortsätt montera övriga sidor av taket. Täck eventuella glipor med smält choklad

Ingången. Avsluta med att montera igloons ingång. Låt igloon sedan stelna 15 minuter i kylen innan du dekorerar med kristyr, Non Stop, Twist, florsocker, strössel.

KRISTYR
2 äggvitor
5-6 dl florsocker
1 tsk ättiksprit
(Rosa eller röd hushållsfärg)

Vispa äggvitorna till hårt skum. Sikta ner florsockret och

tillsätt ättikspriten. Vispa 5 minuter tills kristyren är tjock och glansig. För fina detaljer tunnar ni ut med lite vatten. Färga med hushållsfärg om ni vill.